Die vraag wordt mij de laatste dagen vaker gesteld. Bij ons aan de keukentafel is dit ook onderwerp van gesprek. Het lijkt zo mooi buiten, maar het land kan het helaas nog niet aan.
Regen en nachtvorst
Natuurlijk waren we blij met de regen die op de uitgereden mest viel. Als het aan ons had gelegen was dit wel wat minder geweest en had de (nacht)vorst ook weg mogen blijven. Zolang er nachtvorst is, droogt het land niet en al lijkt het in de luwte heerlijk weer, de temperatuur overdag was met de koude noordenwind ook niet echt hoog. Hierdoor blijft de grondtemperatuur laag zodat het water niet verdampt of opgenomen wordt voor de groei van het gras. In totaal viel er afgelopen zaterdag t/m maandag 13 mm regen. Daar kwam helaas van woensdag naar donderdag nog weer 3 mm bij.
Wintervoer bijna op
We willen de koeien er heel graag uit hebben, want onze wintervoorraad is bijna op. Van die wintervoorraad gebruiken we ook nog rollen in het weideseizoen om wat bij te kunnen sturen in de voeding. Die voorraad is heel krap tot er nieuwe voorraad ergens in mei van het land komt. Natuurlijk kunnen we kiezen om nu de koeien er uit te doen. Er staat echter nog weinig gras, waardoor ze in verhouding veel land nodig hebben.
In het belang van de bodem
Na twee jaren zowel droogteschade als muizenschade te hebben gehad, zijn we heel blij met het wintertje wat we dit jaar hebben gehad. Hierbij is de grond wel kwetsbaar en kan een paar dagen vroeger of later beweiden een wereld van verschil maken in het functioneren van de bodem in de komende zomer. Het is voor onze biologische bedrijfsvoering van essentieel belang om dit aspect mee te nemen in onze beslissing wanneer de koeien de wei in gaan en het land niet te laten vertrappen.
De wil is er en de voorspellingen zijn positief
Nog even doorbijten. Na komende zaterdag gaat de nachtvorst er uit, gaat de temperatuur naar de dubbele cijfers en dan kan het hard gaan. We gokken op a.s. maandag, maar dit kan zomaar een dag eerder of wat later zijn.