Dit zat al langere tijd in ons hoofd, maar opeens was het vorige week zo ver. Er was een tweeling geboren en de meisjes waren klein en er niet echt goed aan toe. Ze wilden ook niet drinken en dus werden ze eerst met de fles gevoerd om de broodnodige biest er wel in te krijgen. Omdat Sybrand het idee had dat de kalfjes het beste af zouden zijn bij de moeder, werd er geschakeld. Geen eenling hokjes voor de tweeling en ook het stiertje die net voor de tweeling was geboren, profiteerde van de situatie.
Gelukkig zorgde de moeder goed voor haar tweeling en kwam het drinken bij de moeder ook goed op gang. De tweeling ontpopte zich als heel alerte beestjes, die in het grote stro hok een machtige speelplaats hadden. Ze zijn van alle kalfjes, die vanaf dat moment geboren zijn, de actiefste!
Tja en dan de titel ‘Koe bij het kalf’. Het is toch kalf bij de koe? Tja, wij zien dat net even anders. We doen namelijk een experiment met de kalfjes in een gedeelte van de potstal, waarbij de kalveren in de potstal blijven en de koeien naar de ligboxenstal kunnen. Dat is wel zo handig, want dan kunnen de moeders hun eigen eten & drinken ophalen. Verder leveren ze zo nu en dan wat melk aan de melkrobot. Daar gaan ze minder vaak heen dan we gewend waren, zodat er genoeg over blijft voor het kalf.
Om de kalfjes in de potstal te houden, hebben we een gordijn van kunststof lamellen bij de in- en uitgang gehangen. De moederdieren zijn dit al gewend van het andere gedeelte van de potstal, waar ze voor het afkalven verblijven. Voor de kalveren is het gordijn te zwaar. De moeders weten na het eten, drinken en soms melken hun kroost weer feilloos terug te vinden.
We gaan zien hoe dit zich ontwikkelt. Voor nu zien we dat zowel koe, kalf als bier hier van geniet. Wil je ook een stukje zien, kijk dan naar dit filmpje op ons YouTube kanaal.