Nadat ik in de maand juni met veel plezier voor ikbenbio. vlogs heb gemaakt, was het voor mij vanzelfsprekend om ook van ‘de laatste snee hooi maken op it bûtlân van it Eilân-west’ een vlog te maken.
You Tube kanaal Mts. J. en S. Bouma
Omdat ik denk dat dit niet de laatste vlog zal zijn en ik de website niet heel traag wil laten worden, heb ik een YouTube kanaal voor de maatschap J. en S. Bouma aangemaakt. Dat kostte even (uitzoek)tijd terwijl ook het gewone werk door ging. Bovendien was er al een mooie reportage van de grousters.nl van gemaakt. De vraag van de grousters.nl om mee te mogen om te filmen en een interview te maken, kwam terwijl we al bijna klaar waren en er dus ook al behoorlijk wat filmpjes van mijn hand waren. Heel veel haast om mijn vlog op internet te zetten had ik hierdoor niet, maar mijn vlog is weer een aanvulling op wat de grousters.nl laat zien en voor ons waardevol.
Einde aan een traditie
In deze omgeving werd het bewerken van bûtlân (buitendijks land wat vroeger bij hoog water onder water liep) in de bedrijfsvoering van elk bedrijf geïntegreerd. Iedere boerderij had een stuk land bij de boerderij en een stuk land over water. Autowegen waren schaars in dit waterrijke gebied.
Wij waren de laatste boer die in deze omgeving nog zelfstandig vaarland beheerde. Vroeger deden we dit met een praam, maar vanwege it Eilân-west en de grotere machines hebben we geïnvesteerd in een dekschuit. Met onze eigen sleepboot en de dekschuit kunnen we trekkers, de veewagen en alle andere machines en natuurlijk het hooi met gemak over water vervoeren. In 2014 is door een aantal enthousiaste mannen onze praam in Earnewâld in traditionele staat terug gebracht en vaart nu onder de naam ‘de Jolanda 45’ in de competitie van de vereniging de Fryske Boerepream. Mooi dat onze boeren praam niet op de schroothoop is beland en als varend erfgoed in de Friese wateren rondvaart.
Hooi maken op it Eilân-west
Dit was de laatste zomer dat we hooi hebben gemaakt op It Eilân-west. Ruim vijfentwintig jaar lang beheerden wij dit bûtlân, wat sinds kort van It Fryske Gea is. Dit jaar werd het pachtcontract niet verlengd.
Met pijn in ons hart nemen we afscheid van een traditie van hooien op it bûtlân en varen in het watergebied van Grou en komt er een einde aan een eeuwenoude cultuur van boeren die in dit gebied zelf vaarland beheerden.
Vlog en reportage
Klik op de onderstaande links om naar onze vlog of de reportage van de grousters.nl te gaan.